Rob Moritz
Twee woningen in een eigentijds factoorspand
De overgang van de historische Thorbeckegracht gevelwand naar het meer industriële karakter van de kop van het Kraanbolwerk begint met dit voorname factoorspand. Geïnspireerd op de brede grachtenpanden die zo kenmerkend zijn voor de Gouden Bocht in de Herengracht van Amsterdam. Brede, symmetrische gevels, met een herkenbare centrale entreepartij die soms rijk versierd is met ornamenten.
Dit pand herbergt twee woningen die samen dit ensemble maken. Een ensemble dat niet direct te herkennen is als een twee-onder-een-kapwoning. Daar draagt de niet geheel symmetrische gevelindeling aan bij. De historie is herkenbaar, de uitvoering eigentijds en subtiel. Door de materialisatie voegen deze woningen zich moeiteloos in de historische omgeving. Mooi metselwerk, sierlijke balkons, een statige entree met buitentrap en stoep. De witte kaders rond de kozijnen maken het pand ook van een afstand anders en bijzonder. Subtiel detail: de kozijnen komen per verdieping steeds verder naar voren in het gevelvlak. Zo staat het pand als het ware op de “vlucht”, een suggestie van licht voorover hellen, zoals bij veel historische panden gebruikelijk was. De argeloze voorbijganger loopt nietsvermoedend voorbij, bij nadere beschouwing blijkt het pand verrassend eigentijds.
Binnen herkennen we de grandeur van dit soort woningen. De maat van de begane grond en eerste verdieping is hoger dan gebruikelijk bij nieuwbouw, de trappen groots en statig. De indeling is geheel naar wens te maken, de architectuur speelt daar soepel op in. Beide woningen hebben een balkon/loggia aan de grachtzijde, de zonnige kant met een van de mooiste uitzichten van Zwolle. Meer privé zijn de dakterrassen aan de achterzijde.