Marnix van der Meer

Zecc Architecten

Zecc Architecten

Marnix van der Meer van Zecc Architecten heeft met zijn team de De Koningin en de Stadswoningen in deze fase van Kraanbolwerk ontworpen.

Het silhouet van de stad

“Het industriële verleden stond tijdens dit project centraal. Dat is de nummer 1 inspiratie voor het ontwerp van zowel De Koningin als de acht Stadswoningen. Op een stoer stadseiland komen stedelijk invloeden samen met een karaktervol gevoel van ­fijnmazigheid. Het Kraanbolwerk is allesbehalve een standaard Vinex uitbreidingswijk.”

Gebouwen die je wilt ontdekken

“Tussen de gebouwen heerst een diverse eenheid. Er wordt gespeeld met industriële, stoere en stedelijke invloeden. De architectuur sluit naadloos aan op Kraan­bolwerks omgeving, dit is mede te danken aan de onderlinge afstemming tussen de verschillende architecten. Klassieke thema’s komen terug in het ontwerp, zoals de verticale raamgeleding of het gebruik van dezelfde ­materialen. Maar leg je de focus net wat meer op de uitgesproken details, dan kun je direct concluderen dat elke gebouw een eigen identiteit heeft.”

Vorstelijk vertoeven

“Een combinatie tussen een pakhuis en paleis. Dat is onze visie voor De Koningin. Vanaf ontwerpmoment nummer één zou dit bouwwerk een rijk gedetailleerd pand worden. Met de goudkleurige metaalbeplating op het dak, is De Koningin letterlijk voorzien van haar eigen kroon. De ­kenmerkende vormentaal is weergegeven door gebruik van dubbele dakkappellen en geknikte mansarde kappen. Dit gebouw is statig én stoer.
Naar ons idee is het creëren van de verscheidenheid tussen de woontypes van De Koningin een grote uitdaging. Hier komt uiteindelijk een gemêleerd gezelschap te wonen. Met starters levend op de begane grond voorzien van 35 m2 aan woonoppervlak, tot bewoners in een tweelaags penthouse bovenin met een leefruimte die meer dan vijf keer zo groot is. De Koningin is één gebouw, met twaalf woonmogelijkheiden. Daar een samenhang in creëren, dat maakt dit project zo uniek.”

Gevarieerd, rijk en levendig

“Een Koningin kan niet zonder haar hofdames. Zo is de relatie ontstaan tussen de acht Stadswoningen en De ­Koningin. Dat deze twee bouwwerken van elkaar zijn afgeleid is niet te missen. Beiden voorzien van een goudkleurige metalen kap en het verticale metselwerk. Alle stadswoningen zijn voorzien van een tuin en liggen tussen knusse straatjes en pleintjes. Toekomstige ­bewoners genieten hier van hun eigen plek. Een goed afgestemde mix tussen warme kleinschaligheid en grote stedelijke sferen. “

Met plezier wonen, tot in de eeuwigheid

“Duurzaamheid speelt naast de industriële knipoog een hoofdrol voor dit project. Zo zijn de entrees voorzien van natuursteen. Dit materiaal verandert in de loop der jaren, wat resulteert in het feit dat het pand mooier wordt naarmate de tijd verstrijkt. Je voelt dat er op deze plek gewoond wordt. Bovendien is de gouden kroon uitgerust met zonnepanelen.
Het Kraanbolwerk is voor Zecc een fantastisch project. Als architect een stad voorzien van een compleet nieuw silhouet, dat is wel dé ultieme bekroning voor je eigen werk.”

Delen: Ik heb belangstelling