Bedaux de Brouwer

Het verleden bood inspiratie voor hedendaags ontwerp

“Er zit een grote diversiteit in het plan en niets is rechttoe rechtaan. Uitdagend om iedere ruimte optimaal tot haar recht te laten komen. Naar ons idee is deze missie geslaagd! Vanzelfsprekend hebben wij ons laten inspireren door het rijke industriële verleden van deze plek. Geen kopie van wat ooit was, maar een hedendaagse vertaling. Ook de relatie met de omgeving en de binnenstad hebben een grote rol gespeeld. Zo sluit de architectuur van de Tweeling heel mooi aan bij de handelshuizen aan de overzijde van het water.”

Een reeks bijzondere plekken is met elkaar verbonden

Een knipoog naar het verleden

“Elk huis of appartement heeft die kenmerkende industriële raamverdeling met donkere aluminium roedes en ook de witte betonnen banden met naamgeving en huisnummering zijn zo’n herkenbaar element. In het Hof van Volharding, in de contour van de voormalige fabriek, heeft een aantal woningen kolommen voor het huis die een balkon ondersteunen. Dit balkon refereert aan zichtbare verdiepingen in een fabriek en de kolommen komen echt uit de fabriek en worden hergebruikt.”

Oude fabriek krijgt nieuw leven

“Van de fabriek De Volharding zou de gevel bewaard blijven. Het bleek constructief te veel risico’s te geven, dus bouwen we hem volledig na. Het leuke is dat de oude fabrieksdeur nu een opening in het gebouw wordt, waardoor je het hofje bereikt of vanuit het hofje naar de kade loopt. De gevel van dit gebouw ligt zo’n 3 à 4 meter terug ten opzichte van de andere gebouwen, waardoor er hier meer ruimte bij de kade ontstaat.

Kleinschalig en bruisend

“De Kadewoningen aan de Friesewal variëren in hoogte en met de trapjes naar de entree wordt grandeur aan de kade gegeven. De extra verdiepingshoogte in de huizen, zorgt niet alleen voor een prachtige lichtinval, zij geeft ook ruimte voor een splitlevel, wat bijdraagt aan heel veel sfeer in huis. Het zijn al die kleine dingen bij elkaar die het kleinschalige karakter van deze unieke locatie benadrukken. Vroeger waren er allemaal kleine fabriekjes waar het bruiste van de levendigheid. Die variatie en energie zie je straks terug in Kraanbolwerk.”

Delen: Ik heb belangstelling